MATERIAL

Vissa intressen kostar skjortan att pyssla med, det gör inte fjärilsskådning.
1. De finns runt knuten, nästan vart din sovplats än är. Park, skog, äng, myr, sandstrand osv. det är ofta gång- /cykelavstånd till något av dessa.
2. Fjärilsböcker eller en fjärilsbok är väldigt bra att ha. Det kan faktiskt finnas heeelt gratis på hemsidan hos länsstyrelsen där du bor. Har snokat runt lite och vet att det finns mycket behändiga och bra nybörjarböcker från Gävleborg och Dalarna, Skåne och Södermanland från just länsstyrelsen. Annars är ju loppis och secondhand trivsamma ställen att hitta böcker på.
3. Handkikare. Det är inget måste men myyycket roligare. För det första är det ju såklart mycket lättare att se dem då vissa arter är väldigt skygga. Men framförallt så är det fantastiskt roligt att sitta och detaljstudera deras rörelsemönster, detaljer och färger. Ett tips!
4. Fjärilshåv. Jag skulle säga att det verkligen inte är nödvändigt men lite roligt då an verkligen kan få chansen att närstudera fjärilarna. Men lite av tjusningen är att bara studera och faktiskt inte störa.
 
Här är de böcker jag använder. Ute i fält har jag hittills bara haft med "Dagfjärilar i Gävleborg och Dalarna" och "Dagfjärilar i Skåne".
 

FJÄRILSOBSERVATIONER 2013

Den totala artlistan över de dagfjärilar som jag fick se mitt första år som fjärilsspanare ser ut såhär:
Ängssmygare Ochlodes sylvanus
Kålfjäril Pieris brassicae
Rovfjäril Pieris rapae
Rapsfjäril Pieris napi
Rödgul höfjäril Colias croceus
Citronfjäril Gonepteryx rhamni
Aspfjäril Limenitis populi
Nässelfjäril Aglais urticae
Kartfjäril Araschnia levana
Tistelfjäril Cynthia cardui
Påfågelöga Inachis io
Amiral Vanessa atalanta
Silverstreckad pärlemorfjäril Argynnis paphia
Storfläckig pärlemorfjäril Issoria lathonia
Brunfläckig pärlemorfjäril Boloria selene
Skogsnätfjäril Melitaea athalia
Kvickgräsfjäril Pararge aegeria
Svingelgräsfjäril Lasiommata megera
Vitgräsfjäril Lasiommata maera
Kamgräsfjäril Coenonympha pamphilus
Luktgräsfjäril Aphantopus hyperantus
Sandgräsfjäril Hipparchia semele
Violett blåvinge Plebejus optilete
Hedblåvinge Plebejus idas
Puktörneblåvinge Polyommatus icarus
Mindre guldvinge Lycaena phlaeas
Vitfläckig guldvinge Lycaena virgaureae
Eksnabbvinge Favonius quercus
 
En av de 28 dagfjärilar som jag fick se 2013 var den här varelsen, kvickgräsfjäril (Pararge aegeria). Den är enkel att känna igen på de tre svarta och gula prickarna (med vit liten prick i mitten) på undervingens översida
 
 
 Jag lyckades även få en bild av brunfläckig pärlemorfjäril (Boloria selene).
 
 
För brunfläckig pärlemorfjäril finns två viktiga karaktärer som nämns i böckerna. Dessa är extra lätta att komma ihåg för båda karaktärerna finns på både vingarnas översidor och undersidor. Den första är de svarta sick-sack-mönster på vingarnas ytterkanter (ses på båda bilderna). Den andra karaktären är en stor mörkbrun prick placerad vid vingroten (alltså nära fjärilens kropp. Denna prick syns bara på den övrebilden då tistelbladet skymmer denna karaktär på vingens undersida.
 
 
Oväntade observationer som jag inte har fotodokumenterade var rödgul höfjäril (Colias croceus) som jag och Sven (min sambo) nästan blev överflugna av ute på Hallans väderö. Denna varelse 'jagade' vi sedan ett tag för om möjligt få en bild på men misslyckades.
 
En sådan observation var även eksnabbvinge (Favonius quercus) som jag läst mig till vanligtvis skulle vistas högt i ekträdskronorna sittandes på bladen. Jag lånade Svens tubkikare och ställde mig på gräsmattan och glodde upp i trädtopparna. Jag och fru Tålamod är inte polare alla dagar i veckan MEN jag glodde och glodde i dessa trädkronor och tillslut hittade jag en ensam, sliten, liten varelse som jag artbestämde till eksnabbvinge. Mycket roligt!
 
Aha-upplevelse-observationer var luktgräsfjäril (Aphantopus hyperantus) som jag lyckades komma riktigt nära (nästan så man kunde ge den en blötpuss, bara nästan) och sedan läste jag mycket riktigt i min dagfjärilsbok "Orädd och mycket lätt att studera". ELLER HUR?! (Var vad jag glatt halvskrek efter att ha insett min upptäckt).
 
En till liknande upptäckt var storleksskillnaden mellan kålfjäril (Pieris brassicae) och rovfjäril (Pieris rapae) där den sistnämnda beskrivs som "betydligt mindre än kålfjärilen som den annars liknar". Det blev väldigt tydligt när jag såg dem bredvid varandra.
 
Min första observation och rapportering till artportalen var violett blåvinge (Plebejus optilete) som jag såg efter en ångestfylld båttur ut till en ö på Hälsingehavet.
 
Jag har lite funderingar just nu hur jag under nästkommande fjärilssäsong ska kunna dokumentera fjärilarna bildligt så att de kan få pryda bloggen. Dessa foton är tagna med min mobilkamera och det är inte alla gånger och speciellt inte alla arter som tillåter att man kommer så nära så att ett porträtt går att ta som gör sig rättvisa.

BÖRJAN PÅ 2014

Idag är första dagen på ett nytt år och ett lätt sätt att starta upp något nytt. Jag har funderat lite och har några mål som vore trevliga att genomföra under året.
 
  • Jag vill ju gärna se fler fjärilar än jag gjorde 2013 och allra helst fler arter. En liten summering av förra årets funna fjärilar kommer senare.
  • Ett steg i måluppfyllelsen för förra punkten blir förhoppningsvis att åka till Gotland som erbjuder många fina fjärilsarter som jag inte sett tidigare.
  • Om jag har turen och tiden på min sida skulle jag gärna ge mig upp i fjällen för att få se några speciella fjällevande arter men den här punkten får nog vara en liten parentes så länge.
  • Jag har även tänkt mig att jag ska koncentrera mig på att lära mig karaktärer för pärlemorfjärilar och bli säker på dessa. Det känns ibland som en djungel att lära sig fjärilar och deras karaktärer därför så tänkte jag koncentrera mig på specifika familjer, underfamiljer eller tribus.
  • Om punkten innan går mycket bra tänkte jag göra samma sak för blåvingar.
Gott nytt 2014 förresten!

RSS 2.0